Pozitivna priča: Trendovi se polako mijenjaju

Pozitivna priča: Trendovi se polako mijenjaju

Kroz povijest, zbog brojnih razloga, Rama je često stradavala i bivala raseljavana, ali nikad nije ostala pusta. Često je bio slučaj da su migracije bile jedini način spašavanja žive glave. Izgradnja brane šezdesetih godina prošloga stoljeća izazvala je val raseljavanja Ramaca na sve strane svijeta. Posljednjih petnaestak godina,  ekonomska migracija je uradila svoje i čest je slučaj da su odselile cijele obitelji u potrazi za boljim životnim uvjetima.

Iseljevanje je dio ramske svakodnevice, pa je nekako s vremenom ona postala općeprihvaćena.

Ne želeći ulaziti u nečije razloge i odluku da napusti rodni kraj i preseli u neki drugi, donosimo  i potpuno suprotnu priču. Priču o tome da mlade obitelji žele ostati ovdje, raditi i graditi.

Ipak, u moru loših vijesti i svakodnevice, pozitivni primjeri koji „krše“ pravilo, ostaju skoro nezamijećeni. 

Sada već davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća, na početku izgradnje brane za buduće Ramsko jezero, tadašnje vlasti  jednostavno su „oduzimale“ zemlju vlasnicima i gradile ono što im je bilo potrebno. Nije se pokušavalo sačuvati ono što se može sačuvati, nego se radilo upravo suprotno. Uništiti što više. Najbolji primjer za to je Mluša, koja je bila „kolateralna“ šteta izgradnje brane.

Radničko naselje koje je doslovno uvučeno u selo, moglo se izgraditi na terenu koji  će biti potopljen jer je većina baraka demontirana prije početka punjenja akumulacije. Iako je investitor, prema ugovoru bio dužan zemljište „privremeno“ oduzeto od vlasnika, nakon demontaže baraka vratiti u prvobitno stanje, to nikad nije učinio. Većini vlasnika isplaćena je mizerna svota i ostavljeno devastirano zemljište.

Neki od vlasnika zemljišta, već su prije, vlastitim sredstvima financirali čišćenje zemljišta i uklanjanje ruševina.

S ciljem izgradnje stambeng objekta, prošle jeseni, jedna mlada obitelj pokrenula je radove na uklanjanju zaostalih ruševina i uređenje terena. Dolaskom povoljinijih vremenskih prilika i mogućnosti ulaska građevinskih strojeva, započet će kopanje temelja i gradnja.

Prema dostupnim informacijama, neće biti sami u tome. Članovi nekih obitelji iseljenih šezdesetih godina prošloga stoljeća, također planiraju gradnju.

Malo, po malo, radi se i gradi se. Ako je suditi po ovome, trendovi se polako mijenjaju, što je za svaku pohvalu.

na vrh članka