Župa Prozor - Obilježen Dan posvete crkve i Dan duhovnih zvanja

Župa Prozor - Obilježen Dan posvete crkve i Dan duhovnih zvanja

Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor proslavljen Dan posvete župne crkve I upriličen je već tradicionalni Susret duhovnih zvanja ove župe. Svečanu sv. Misu s početkom u 11 sati u župnoj crkvi uz suslavlje devet (9) svećenika predvodio je i tijekom nje propovijedao domaći sin preč. Franjo Tomić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije.

Tijekom propovijedi preč. Franjo napravio je povijesni presjek i progovorio osnutku župe i gradnji bogoslužnih zdanja posebno župne crkve. Isto tako iznio je i promišljanja vezana za Kristovu nazočnost u živoj Crkvi koja se očituje kroz euharistiju, evanđelje, ljubav,  zajedništvo i svjedočenje. U završnom dijelu propovijedi preč. Franjo, pozvao je nazočne da nastoje svjedočiti svoju vjeru u današnjem vremenu moleći se posebno i za one koji su se udaljili od vjere u Isusa Krista.

Riječi pozdrava, zahvale, poticaja, čestitki nazočnim svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima, sjemeništarcima, župljanima, župljanka ... uputio je mjesni župnik vlč. Stipo Knežević.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uzvečali su članovi župnog mješovitog zbora predvođeni s. Olgom Kikić, SMI.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja pored preč. Franje i župnika Stipe sudjelovali su još i: domaći sin i kanonik Vrhbosanskog kaptola mons. Ante Meštrović; ovogodišnji prozorski zlatomisnik vlč. Ivan Bošnjak; ovogodišnji prozorski mladomisnici Ivan Ivančević i Ljubo Zadrić; domaći sin i svećenik Dubrovačke biskupije don Stipo Zadro; župnik sarajevske župe sv. Luke Novi Grad don Anto Jelić (rodom iz župe Rama-Šćit); don Pero Burečić, svećenik Kotorske biskupije (rodom iz župe Rumboci) i novoimenovani prozorski župni vikar vlč. Stjepan Didak.

Vlč. Stjepan rodom je iz župe Turbe kod Travnika. Pastoralnu službu župnoga vikara (prije nego što je tijekom mjeseca kolovoza došao u župu Prozor) imao je u sarajevskoj župi sv. Luke Novi Grad.

Prethodnik vlč. Didaka, vlč. Andrej Lukanović, dekretom Vrhbosanskog nadbiskupa, pastoralnu službu župnoga vikara od mjeseca kolovoza ima u novotravničkoj župi Presvetog Trojstva.

Poslije euharistijskog slavlja na trgu dr. Josipa Stadlera upriličeno je druženje i narodno veselje nazočnih vjernika, a nakon zajedničkog fotografiranja upriličen je i Susret duhovnih zvanja tijekom kojega je za pozvane uzvanike upriličen i svečani ručak u župnoj dvorani.

Inače, prema dostupnim informacijama, iz župe Prozor trenutno potječe sedamnaest (17) živućih svećenika, šesnaest (16) časnih sestara, jedan (1) bogoslov, četiri (4) kandidata za bogosloviju, jedan (1) kandidat za prednovicijat i tri (3) sjemeništarca. Isto tako treba istaknuti činjenicu da je u župi Prozor u posljednje tri godine proslavljeno sedam (7) Mladih misa.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić

na vrh članka