Proslava sv. Ilije na Gmićima

Proslava sv. Ilije na Gmićima

Danas je na Gmićima proslavljen zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv. Ilija Tišbijac, prorok. Euharistijsko slavlje u mjesnom groblju s početkom u 11 sati, predslavio je vlč. Stipo Knežević, župnik župe Prozor.

U prigodnoj propovijedi župnik Stipo nakon što je izrekao promišljanja vezana za životopis starozavjetnog proroka Ilije, važnost obitelji, vjere, poznavanja tradicije ... u završnom dijelu pozvao je vjernike da nastoje biti Ilije ovoga vremena, da razvijaju međusobnu komunikaciju te da imaju snage tako živjeti kako bi iza njih ostajala dobra djela po kojima će ih ljudi pamtiti.

Prigodna čitanja pročitali su Ljubica Dedić i Marinko Rumbočić. Ministrirao je Marko Dedić. Liturgijsko pjevanje animirala je s. Ružica Ivić, SMI, a svoj obol dao je i bogoslov Josip Dedić.

U slavlju sv. Mise osim vjernika Gmića, gostiju i prijatelja sudjelovala je i časna sestra rodom iz župe Prozor s. Janja Ćališ.

Prije završnog blagoslova i otpusta vjernika, župnik Stipo izmolio je molitvu Opijela za pokojne koji počivaju u ovome groblju, čestitao imendan slavljenicima i slavljenicama te svima zaželio lijep i ugodan ostatak dana.

Poslije Misnoga slavlja, najmlađima su podjeljeni slatkiši, a potom je uslijedilo već tradicionalno druženje vjernika pod starim orahom u podnožju groblja. U poslijepodnevnim satima uslijedile su već tradicionalne užine u gmićkim obiteljima.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić

na vrh članka