Foto: Obilježena 26. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

  • Napisao/la  RP
Foto: Obilježena 26. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

U povodu 26. obljetnice zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima na Uzdolu, u nazočnost rodbine i prijatelja pobijenih, kao i ostalih vjernika, danas je na Uzdolu uz suslavlje trinaest svećenika služena sveta misa za sve pobijene 14. rujna 1993. godine, koju je predvodio kotorski biskup Ilija Janjić.

Prije početka sv. mise, ispred spomen ploča s imenima pobijenih, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva sa svih razina vlasti, od općinske do državne, predstavnici političkih stranaka, kao i braniteljskih udruga. Izaslanstvo HNS-a, izaslanstvo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, izaslanstvo Hrvatskog sabora, izaslanstvo udruge veterana 4. gardijske brigade iz Splita, Ministarstva branitelja RH, gradonačelnika grada Zagreba, Udruge branitelja Vukovar, Ministarstva obrane BiH…

Nakon mise, u Memorijalnom centru za duše svih pobijenih izrečeno je Opijelo – molitva za pokojne.

Niti više od četvrt stoljeća nakon izvršenja pokolja nad 29 civila i 12 vojnika HVO-a, nitko nije odgovarao.  Čak štoviše, prije nepune tri godine Tužiteljstvo BiH, donijelo je odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika tzv. A BiH, koji se sumnjiče da su bili izravni izvršitelji ubojstava.

Fotografije s Uzdola pogledajte ovdje

na vrh članka