Foto: Misa u Gornjim Višnjanima, selu bez stanovnika

Foto: Misa u Gornjim Višnjanima, selu bez stanovnika

Pred početak Domovinskog rata i posljednja katolička obitelj napustila je Višnjane. Loš prirodni položaj, loša prometna povezanost s ostatkom općine, ali i škrta zemlja učinili su svoje, Većina stanovnika raselila se na sve strane svijeta, a najveći dio u susjednu Hrvatsku. Budući da groblje nije imao tko održavati, priroda i vrijeme na njemu su učinili svoje, tako da je 2004. godine većim dijelom bilo zaraslo u korov, ali i visoko drveće.

2004. godine, bivši prozorski župnik don Franjo Ivandić, zajedno s lovačkom sekcijom Lug, organizirao je akcijučišćenja u kojoj je uklonjen korov, izraslo drveće, popravljena ograda i uređena grobljanska kapela. Nakon šesnaest godina, 2004. po prvi put služena je sv. Misa.

Od tada, to je postala tradicija. Svake godine na misu dolazi velik broj vjernika iz mnogih ramskih mjesta. Nekoliko obitelji dolazi iz travničkog kraja, jer su im korijeni iz Višnjana, također, dolaze i oni iz Slavonije, Zagreba, Dubrovnika… Nastavljajući s tradicijom,  jučer je služena sv. MIsa za sve koji počivaju u ovome groblju.

Kao i prošlih godina, nakon Mise, organizirano je druženje svih koji su došli na groblje slaviti sv. Misu. Uz piće, janjetinu, pite i kolače koje pripreme domaćice iz Šerovine i Papaka, druženje je potrajalo do večeri. 

Foto: Silvana Döhring

na vrh članka