Da se ne zaboravi: Uzdol 14.9.1993. - 14.9.2017.

Da se ne zaboravi: Uzdol 14.9.1993. - 14.9.2017.

Na današnji dan prije dvadesettčetiri godine, pripadnici “Prozorskog bataljona”, u ranim jutarnjim satima upadaju u selo Uzdol i pri tome čine nezapamćen zločin. Kolju, masakriraju i ubijaju sve što su stigli. Također, pljačkaju i pale sve što im dolazi pod ruku. Ubijaju starce od osamdeset I sedam godina, ali i djecu od desetak. U svom krvavom pohodu ubili su 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Osnovna škola na Uzdolu bila je pretvorena u vojarnu HVO-a, i kao takva, bila je jedan od glavnih ciljeva muslimanske vojske. Na putu do nje trebalo je proći kroz uzdolske zaseoke u kojima su i to jutro bili civili, koje su muslimani, onako “usput” pobili, da bi kasnije u nekim svojim knjigama imali hrabrosti i obraza tvrditi kako je te iste civile topništvom pobio HVO.

Ono što se taj dan moglo vidjeti na Uzdolu bila je jedino smrt na svakom koraku. Većina kuća i gospodarskih objekata spaljena je, poluizgorjeli leševi na pragovima kuća i u kućama, leševi djece i staraca po putu…

Iako je svima poznato tko je sudjelovao u ovome zločinu i tko je predvodio napad na Uzdol, tzv. haaški „sud pravde“ oslobodio je krvnika Sefera Halilovića. U slučaju kada je u pitanju zločin nad Hrvatima, ne vrijedi zapovijedna odgovornost za Halilovića  Prije godinu dana, nakon dvadesetčetiri godine od počinjenja zločina, konačno je podignuta optužnica protiv  Envera Buze, zapovjednika “Prozorskog bataljona” i zapovjednika na terenu. S obzirom na dosadašnja iskustva s pravosuđem u BiH, i s obzirom da optuženi sada ima 70 godina, teško da će dočekati pravdu koja ga je davno trebala sustići.

Postoji čitav niz dokumenata od strane HVO-a, ali I tzv. ABiH koji jasno govore što se 14. rujna 1993. godine događalo na Uzdolu, tko je bio glavni zapovjednik operacije, ali Ii tko je na terenu bio izravni izvršitelj.

U prilogu ispod, možete vidjeti jedno od izvješća o događajima na Uzdolu, koje je zapovjedništvu 6. Korpusa, poslao  Enver Buza, zapovjednik “Prozorskog bataljona” i vođa akcije “Handžar”.(sami ocijenite koliko je istinito).

Video sadržaj

na vrh članka