U Zagrebu predstavljena Knjiga "Od Rame do Himalaye"

  • Napisao/la  RP
U Zagrebu predstavljena Knjiga "Od Rame do Himalaye"

U prepunoj dvorani “Vijenac”, na zagrebačkom Kaptolu, sinoć je predstavljena knjiga ramskog i hrvatskog planinara Petra Lovrića, koji je kroz svoju planinarsku “karijeru” posjetio sve kontinente i najpoznatje planine i vrhove na njima.

Knjiga “Od Rame do Himalaye”, istinita je životna priča koja započinje dramatično 1947. obiteljskim terorom pijanih partizanskih osvetnika, a završava isto tako dramatično točno 70 godina kasnije 2017. na Himalaji u visinskom logoru na 5.660 m.

Knjigu su predstavli i o njoj govorili:

Ivica Kostelić, svjetski prvak u skijanju, osvajač velikog Kristalnog globusa i olimpijskog srebra, najtrofejniji hrvatski skijaš svih vremena.

Stipe Božić, proslavljeni hrvatski i svjetski alpinist, osvajač svih 8- tisućnjaka, najviših vrhova svijeta,putopisac, tv snimatelj, koji se nesebično istaknuo u spašavanju ljudskih života u Domovinskom ratu i miru.

Tihomir Dujmović, naš najugledniji kolumnist, rijetka novinarska moralna vertikala, poznat po tome da mu je od 2000. god. u “demokratskoj Hrvatskoj” 12 puta zabranjivana kolumna i da je maknut sa svih televizija.

Program predstavljanja uz sudjelovanje glumca Vedrana Mlikote, vodila je mlada hrvatska glumica Lucija Dujmović,

O Petru Lovriću i njegovoj knjizi napisaše:

Petra Lovrića upoznao sam na skijaškim treninzima na Sljemenu tri mjeseca prije moje ekspedicije na Grenland. Bilo mi je vrlo zanimljivo čuti njegova iskustva s putovanja na Grenland, a kasnije se ispostavilo da je to bilo samo jedno od mnogih putovanja koje je poduzeo. Divno je vidjeti tu oduševljenost i polet povezan sa otkrivanjem novih dalekih horizonata. Podsjetio me je na jednu nezaboravnu izreku moga oca “ne postoji mladost i starost, postoji samo strast prema životu”. (Ivica Kostelić)

 

Fascinantna životna priča o uspjehu čovjeka koji je od djetinjstva bio opijen zovom planina. Priča o prvim koracima po zasnježenim padinama iznad Rame sve do najdaljih i naviših  bespuća svijeta. Priča koja se otrgla surovoj realnosti jednog doba da bi na kraju postala svojevrstan hrvatski san. (Stipe Božić)

 

Ono što nije zapisano brzo se zaboravi kaže narodna mudrost. Petar je uzeo pero i zapisivao svoj put od Rame do visokih svjetskih planina, ledenjaka i pustinja. Gdjegod je Petar došao nije se ustručavao reći tko je i odakle dolazi. To potvrđuje i ova sjajna priča. Petrova knjiga je udžbenik iz kojeg treba učiti. Hvala mu što nam je dao ovaj životni udžbenik. (fra Andrija Jozić)


Sva zarada od prodanih knjiga, kao pomoć, namijenjena je obitelji hrvatskog branitelja-invalida koji živi na Banovini.

na vrh članka