Ramci na požeškoj Sarmijadi

  • Napisao/la  RP
Ramci na požeškoj Sarmijadi

Na još jednoj u nizu manifestacija u Požegi, sudjelovali su i vrijedni članovi Zavičajnog KUD-a "Rama" iz Pleternice predvođeni svojim predsjednikom Jurom Vidakušićem. Kako reče kolega Jelenko Topić dugogodišnji novinar Večernjeg lista, sada suradnik na pozega.eu portalu kakva bi to kulturna, gastro ili bilo koja druga bila a da na njoj nisu Ramci. To ne bi bilo to - nastavlja kolega Topić dodajući kako Ramci gdje god da se pojave plijene pozornost i uvijek se s nečim novim predstave.

Tako su Ramci iz Pleternice bili već petu godinu za redom na gastro manifestaciji 2018. u organizaciji Tjednika Kronika požeško-slavonska u Požegi. Predstavili su se sa sarmom pripremljenom s ovčjim mesom u listu raštike što je bila prava atrakcija na Sarmijadi jer se takva delicija može kušati samo u posebnim prigodama.

Da ne bi bilo da Ramci dominiraju u samo jednom natjecanju potrudili su se i da urede stol na onaj tradicijski način. Uspjeli su u tome i odnijeli titulu za najljepše uređeni stol. Na svemu tome im je čestitao i priznanja uručio uz požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i organizator "Sarmijade" Vladimir Protić koji je naglasio kako je sarma prvenstveno slavonska kraljica stola što su prema svemu sudeći Ramci malo promijenili i dokazali da se ta tradicijska delicija može na poseban način pripremiti i u drugim krajevima, ne samo izvan Slavonije već i Hrvatske.

Bogatstvo Slavonije ono je čime se posebno ponosimo, ono što moramo čuvati i prezentirati a dio tog bogatstva ste i vi, vrijedni čuvari žive tradicije. Današnja manifestacija potvrda je kako običaje možemo ne samo pamtiti, čuvati već i razvijati. Grad Požega i dalje će biti podrška ovakvim aktivnostima, no svakako ćemo vas, kulturno-umjetničke entuzijaste, uključiti i u nove događaje koji će obogatiti turističku ponudu te tako osigurati ne samo još kvalitetniju prepoznatljivost već i brži gospodarski razvoj ovog područja – naglasio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Fotografije pogledajte ovdje

na vrh članka