Predstavljanje nove knjige fra Tomislava Brkovića Istaknuto

  • Napisao/la  RP
Predstavljanje nove knjige fra Tomislava Brkovića

U organizaciji Kulturno sportskog centra Prozor Rama i nakladničke kuće Synopsis, u četvrtak 3. svibnja, s početkom u 19:00 sati u Domu kulture u Prozoru, održat će se predstavljanje knjige „Fratri u zgodama i nezgodama 4“, autora fra Tomislava Brkovića.

Uz autora, o knjizi će govoriti Josip Mlakić, Davor Shunk i fra Ivan Šarčević.


 

Iz Predgovora

Vitam duc mitem, numquam fac litem, – felix eris!

Provodi blag život, nikada se ne spori – bit ćeš sretan!

Pitanje koje su mi zadnjih godina postavljali mnogi glasi: ima li novih šala? Odgovor daje knjiga koju držite u rukama i koja je iznikla iz humora i smijeha i namijenjena je da i dalje nasmijava i da svojim šalama vraća pravu mjeru našim ljudskim "veličinama".

Zanimanja za dosadašnja tri nadopunjavana izdanja knjige Fratri u zgodama i nezgodama (2008., 2010., 1012.), kao i strip-knjiga Fratri bosanski u stripu – na svoj račun na svoj način (2015.) bili su mi poticaj da i dalje bilježim zgode iz života bosanskih franjevaca. Prema tome, evo novih zgoda, kojih nema u dosadašnjim izdanjima. A koliko poznajem vlastitu franjevačku zajednicu, ona će se i u budućnosti pobrinuti da ne ostanem bez "posla".

 Svjedoci smo kako nema dovoljno smijeha ni šale u svijetu u kojem živimo. U tome svijetu smijeh od srca s osjećajem za druge, za istinske životne vrijednosti, postao je iznenađenje i smetnja. Izručili smo se vlastima, moćnicima i vlastodršcima koji su nemoralno i lažno ozbiljni, koji su čak navukli maske svetosti, a ne biraju sredstva da bi osvojili pozicije i postigli žuđeni cilj moći i bogaćenja. I ne dopuštaju ni istinu ni šalu na svoj račun. U ovoj knjizi kao i u prošlima mogu se pronaći sjajni primjeri kako su se fratri kroz povijest opirali politici moćnih. Nama današnjima za primjer. Nadam se, stoga, da će objavljene zgode unijeti u našu svakodnevnicu više vedrine, radosti i humora.

Ako se itko rađa s vlastitim smijehom, onda se rađa čovjek, posebno redovnik, koji se opire zlu, a istovremeno je spreman na šalu i smijeh, u protivnom postaje tužni smijač, oportunist zla, preprodavač i nuditelj lažnoga mira. Nesebičan smijeh posrednik je za razlikovanje istine od laži, činjenice od izmišljanja, iskrenosti od klevetanja, nužnoga govora od nemoralne šutnje. Šala i smijeh razotkrivaju umišljenost moćnika svih vrsta i staleža; oni su odgovor ljudske konačnosti na sve što se apsolutizira i smatra da je tobože "vječno". Šale i vicevi čine humanijim teška vremena, i prošla i sadašnja, i ljudske odnose – njih najviše. Valja se stoga šaliti. Na svoj račun pogotovo. Istinski smijeh ne može se izroditi i postati lažan kao što je postala lažna svaka, a posebno patetična i namještena ozbiljnost.

Može li biti još više osmijeha na našim licima? Kad smo se zadnji puta "klavirski", četveroglasno smijali, dušom i tijelom? I pred Boga valja barem nekad s vicem. Znamo li moliti Boga da nam podari smisao za šalu i smijeh, za samokritičnu autoironiju? Jesmo li sudjelovanjem u životnim radostima drugih ponešto sreće podijelili s njima? Pokušajmo odgovoriti na postavljena pitanja prije, ali i poslije, čitanja pojedinih zgoda!

Razdioba knjige ostala je ista kao i u tri dosadašnja izdanja, dakle dijeli se na četiri dijela. Prvi dio, naslovljen U legendama, donosi legende vezane za život bosanskih franjevaca koje imaju i stanovitu povijesnu osnovu. Drugi dio, U kronikama, sadrži kroničke zapise koje su, kako u objavljenim tako i u neobjavljenim kronikama, zabilježili pojedini franjevci. Treći, najveći dio, naslovljen U razgovoru, anegdotalno donosi zgode vezane za život pojedinih franjevaca. U većini slučajeva oni su stvarni akteri događaja. Četvrti dio, U sjećanju, donosi niz anegdota o franjevcima čiju autentičnost nije moguće dokazati, niti se ona može sa sigurnošću otkriti. U knjizi je dodano zasebno poglavlje naslovljeno Andrićeve fratarske priče, priče pisca koji je najveći dio svojih dijela vezao za bosanske franjevce i njihov život u Bosni i Hercegovini. Naposljetku dolazi Pogovor književnika Josipa Mlakića.

U dodatku su imena fratara koji se spominju u zgodama, zatim manje poznate riječi i pojmovi, te bibliografija koja osim pisanih izvora sadrži i kazivače pojedinih zgoda. Radi vjernosti mjestu i vremenu u kojem su (ne)zgode nastale, u tekstovima su zadržane arhaične riječi i izrazi koji se danas, u suvremenom jeziku više ne upotrebljavaju. Knjiga je obogaćena karikaturama Davora Schunka, zagrebačkog umjetnika, kako bi je učinili bližom čitateljima.

Zahvaljujem svima koji su svojim tekstovima, prijedlozima i sugestijama nadopunjavali stranice knjige, te pomogli njezino objavljivanje. Nadam se da će svojim sadržajem opravdati njihov trud i pomoć.

Dogodi li se vama, poštovani čitatelji, kao što se zna meni dogoditi, da se odjednom, potaknuti u duši, osmjehnete, nasmijete ili prasnete u smijeh u kući, na ulici ili gdje drugdje, sjećajući se neke zgode iz knjige, neka vam ne bude neugodno – nasmijte se. Nasmijte se i na svoj račun. Pa ako vas neka anegdota i "duboko" pogodi i želi da se smrknete, možda i naljutite, vi se nasmijte, smijeh nosi istinu, smijeh je ljekovit. I budite zahvalni i Bogu i ljudima.

Smiju se najčišće oni siromašni, nevoljni, hendikepirani, i oni se znaju iskreno smijati kojima je učinjena nepravda, a oni moćni rijetko, tek iskrivljuju usta ili poput demona, samo se cere. Svatko se ipak smije, smiješi se na ljubav.

Smijeh zna sadržavati i tugu. Ova knjiga ima puno tuge, jer je puno patnje. Šale nastaju najviše u lošim režimima. Čini se da je tugu osjećao i mladi fra Ivan Franjo Jukić davne 1850. godine kad je u djelu Zemljopis i povijestnica Bosne zapisao i ovo: Ne pitajte tko je ovo pisao? Vi me dobro znate, jer za svako moje domorodno poslovanje napojili ste me čašom čemera i pelina! Ja za vas ovo nisam pisao, jer znam, da vam ugoditi nisam mogo: vi malo ol ništa ne štijete, pak opet sve znate! I buduć da je vaš maksim dolce far niente (slatko je ništa ne raditi), to ja znam, da bi vam onda najbolje ugodio, kad kao i vi ništa dobra ne bi radio, a sve dobro zlobio i krepostno nenavidio? Da vam Bog prosti.

I danas su postupci slični kao u Jukićevo vrijeme, prilike su izmijenjene! A ova je knjiga da vas nasmije, pa – bujrum – tko se još može i želi, neka se smije!

                                                         Fra Tomislav Brković

na vrh članka