15. travnja Memorijal za stradale hrvatske vojnike na Prokosu

  • Napisao/la  RP
15. travnja Memorijal za stradale hrvatske vojnike na Prokosu

Već dulji niz godina, u organizaciji planinarskog društva "Orlova stina” iz Tomislavgrada, u spomen na hrvatske vojnike, pripadnike Antiterorističke jedinice iz Lučkog, i vojnog policajca HVO-a, koji su stradali u snježnoj oluji 30. ožujka 1995., održava se memorijalni planinarski uspon na Prokos.

Ante Vukadin, predsjednik planinarskog društva “Orlova stina” i predsjednik organizacijskog odbora Memorijala, u razgovoru za RPortal, kazao je da će se, iznimno, ove godine zbog Velikog tjedna i Uskrsa, Memorijalni uspon na Prokos, održati u nedjelju 15. travnja.

Kao i proteklih godina, uspon će započeti u 11 sati od mjesnog groblja u selu Lipa pa do spomen obilježja stradalima na Prokosu, gdje će biti održana molitva.

Uspon do spomenika na Prokosu većim dijelom vodi nekadašnjim "Putom spasa“ i nije previše zahtjevan. Preporuka svima koji žele sudjelovati, da sa sobom ponesu rezervnu odjeću, kabanicu, piće (voda, sok...).

Nakon povratka s Prokosa, orgnizator će na lokalitetu Omrčenica prirediti ručak za sve sudionike Memorijala.

Da podsjetimo, 30. ožujka 1995. godine, vraćajući se iz središnje Bosne, kao pratnja generala Janka Bobetka, u snježnoj oluji, stradali su Mladen Jakovljević. Robert Krizmanić,  Krešo Supina, Davor Zbiljski i Ivica Begić.

na vrh članka