Premijera filma ”Slike iz života ratnika”

  • Napisao/la  RP
Premijera filma ”Slike iz života ratnika”

Dugoočekivana premijera dokumentarnog filma o Ivanu Anđeliću – Doktoru “Slike iz života ratnika”, redatelja Silvia Mirošničenka održat će se u četvrtak, 16. veljače u zagrebačkom Art-kinu “Metropolis”, Avenija Dubrovnik 17. Premijera će započeti u 19 sati.

Tihi i skromni ljudi, kao i u brojnim životnim sferama i događajima, uvijek su bili oni preko čijih leđa je prelazila glavnina tereta. Nikad se nisu žalili. Šutjeli bi i radili ono za što su bili uvjereni da trebaju i moraju. Tako je bilo i u Domovinskom ratu koji je “iznjedrio” puno tihih i neprimjetnih momaka koji su uvijek “teglili” i bili srce i duša svoje postrojbe.

Zbog te svoje osobine, većina ih je široj javnosti ostala nepoznata, a oni ostali heroji suborcima i krugu ljudi koji su ih poznavali.

Jedan od tih heroja sigurno je i Ivan Anđelić – Doktor, ratni heroj vukovarske obrane. Široj javnosti, Ivan je postao poznat nakon što je u produkciji Artizana film” iz Zagreba započelo snimanje dokumentarca o njemu.

Ivan korijene vuče iz Rame, pa je vođen željom da sudjeluje u njenoj obrani, nakon pada Vukovara, došao pomoći svojim velikim ratnim iskustvom. Nedugo nakon dolaska, postaje zapovjednik obrane Rame i sa svojmi suborcima iz Vukovara, neumorno prenosi ratna znanja i iskustva na vojnike iz brigade “Rama”.

Polovicom lipnja 1992. sudjeluje u akciji u kojoj je teže ranjen. Nakon teškog izvlačenja i višesatnog putovanja preko Vran planine, prebačen je u bolnicu u Splitu, gdje se liječio dulje vrijeme.

Iako ranjavan više puta, odbijao je otići u zasluženu mirovinu, nego je nastavio karijeru profesionalnog vojnika. Umirovljen je tek nakon mirne reintegracije Podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a.

Nakon zagrebačke premijere, predstavljanje filma planirano je u Vukovarui i u Rami.

na vrh članka